Gıda Katkı Maddeleri

Ticari İsmi : BORAKS
Kimyasal İsmi : Sodyum Tetraborat
Kullanım Amacı :

Meyvelerin %5-8 oranında boraks içeren çözeltileriyle yıkanarak küf mantarının zararlı etkileri önlenmektedir.

Ticari İsmi : BRILLANT BLUE
Kimyasal İsmi : Brillant Blue
Kullanım Amacı :

Mavi renk için, toz, suda suda çözünür boya.

Ticari İsmi : FOSFORİK ASİT
Kimyasal İsmi : Fosforik Asit
Kullanım Amacı :

Asit düzenleyici ve şelat ajanı (metal iyonlarını bağlamak için kullanılır). Diğer özel fonksiyonları: etin tuz geçirgenliğini arttırır ve antioksidan olarak davranır.

Ticari İsmi : HİDROKLORİK ASİT
Kimyasal İsmi : Hidroklorik Asit
Kullanım Amacı :

Kuvvetli bir asit olup, gıda formülasyonlarında asitliği yükseltmek ve proteinler gibi büyük moleküllerin hidrolizini sağlamak için kullanılmaktadır.

Ticari İsmi : KALSİYUM KLORÜR
Kimyasal İsmi : Kalsiyum Klorür
Kullanım Amacı :

Nem tutma özelliği vardır. Ziraatte, besin sanayiinde (içme suyu yapımı, peynir imalatı, konserve yapımı.. gibi). Yaygın olarak yağ (delip) çıkarmada, gıda üretimi ve yol buz kırmada kullanılır.

Ticari İsmi : POTASYUM HİDROKSİT
Kimyasal İsmi : Potasyum Hidroksit
Kullanım Amacı :

Güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Endüstride meyvelerin kabuklarının soyulmasını arttırıcı olarak ve siyah zeytinlerde dahi kullanılır.

Ticari İsmi : POTASYUM SORBAT
Kimyasal İsmi : POTASYUM SORBAT
Kullanım Amacı :

Mantar ve mayalara karşı bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5’ in altındaki pH değerlerindedir.

Ticari İsmi : SİTRİK ASİT
Kimyasal İsmi : Sitrik Asit
Kullanım Amacı :

pH ayarlar, asitlik sağlar, mayhoş tat sağlar, lezzeti arttırır, tatlılığı düşürür, koruyucuların etkinliğini arttırır, reçeller, jeller, jelatin tatlılarında jel gücünü optimize eder, tatlandırıcıları renk bozulması ve kaybolmasından alıkoyar. Enzim/mikroorganizmaları etkisizleştirir. Yağ oksidasyonunu geciktirir. Mayalanma prosesini destekler, renk, tat, lezzet, vitaminleri stabilize eder.

Ticari İsmi : SODYUM BENZOAT
Kimyasal İsmi : Sodyum Benzoat
Kullanım Amacı :

Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır.

Ticari İsmi : SODYUM BİKARBONAT
Kimyasal İsmi : Sodyum Bikarbonat
Kullanım Amacı :

Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajan.

Ticari İsmi : SODYUM HİDROKSİT
Kimyasal İsmi : Sodyum Hidroksit
Kullanım Amacı :

Gıdada toz kakaonun alkalizasyonunda, proteinlerin hidrolize edilmesinde ve invert şeker üretiminde reaksiyonun durdurularak asidin nötralize edilmesinde kullanılmaktadır.

Ticari İsmi : SÜLFÜRİK ASİT
Kimyasal İsmi : Sülfürik Asit
Kullanım Amacı :

Kuvvetli bir asit olup, gıdalarda asitliği yükseltmek amacıyla kullanılmaktadır. Korozif etkiye sahip olmasına karşın gıdalarda seyreltik çözeltisi şeklinde katıldığı için sağlık açısından olumsuz bir durum oluşmamaktadır.

Ticari İsmi : TARTARİK ASİT
Kimyasal İsmi : Tartarik Asit
Kullanım Amacı :

Asit düzenleyici ve meyvelerde ve meyvemsi aromalarda lezzet arttırıcı aynı zamanda meyvelerde ve meyve ürünlerinde renk stabilizörü. Peynirlerde antioksidanlarla birlikte sinerjistik ajan olarak renk kayıplarının ve acılaşmanın engellenmesinde kullanmaktadır.

Ticari İsmi : TARTRAZİN
Kimyasal İsmi : Tartrazin
Kullanım Amacı :

Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür.

Ticari İsmi : ÜRE
Kimyasal İsmi : Üre
Kullanım Amacı :

Buz yapıcı bozma, alev geciktirici, katalizör, pH kontrolü için, süthane (mandıra) için ve çiftlik hayvanları için protein kaynağı, kafeinin üretiminde ara madde gibi birçok uygulaması bulunmaktadır.