Ticari İsmi | : | BORAKS |
Kimyasal İsmi | : | Sodyum Tetraborat |
Kullanım Amacı | : | |
Meyvelerin %5-8 oranında boraks içeren çözeltileriyle yıkanarak küf mantarının zararlı etkileri önlenmektedir. |
Ticari İsmi | : | BRILLANT BLUE |
Kimyasal İsmi | : | Brillant Blue |
Kullanım Amacı | : | |
Mavi renk için, toz, suda suda çözünür boya. |
Ticari İsmi | : | FOSFORİK ASİT |
Kimyasal İsmi | : | Fosforik Asit |
Kullanım Amacı | : | |
Asit düzenleyici ve şelat ajanı (metal iyonlarını bağlamak için kullanılır). Diğer özel fonksiyonları: etin tuz geçirgenliğini arttırır ve antioksidan olarak davranır. |
Ticari İsmi | : | HİDROKLORİK ASİT |
Kimyasal İsmi | : | Hidroklorik Asit |
Kullanım Amacı | : | |
Kuvvetli bir asit olup, gıda formülasyonlarında asitliği yükseltmek ve proteinler gibi büyük moleküllerin hidrolizini sağlamak için kullanılmaktadır. |
Ticari İsmi | : | KALSİYUM KLORÜR |
Kimyasal İsmi | : | Kalsiyum Klorür |
Kullanım Amacı | : | |
Nem tutma özelliği vardır. Ziraatte, besin sanayiinde (içme suyu yapımı, peynir imalatı, konserve yapımı.. gibi). Yaygın olarak yağ (delip) çıkarmada, gıda üretimi ve yol buz kırmada kullanılır. |
Ticari İsmi | : | POTASYUM HİDROKSİT |
Kimyasal İsmi | : | Potasyum Hidroksit |
Kullanım Amacı | : | |
Güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Endüstride meyvelerin kabuklarının soyulmasını arttırıcı olarak ve siyah zeytinlerde dahi kullanılır. |
Ticari İsmi | : | POTASYUM SORBAT |
Kimyasal İsmi | : | POTASYUM SORBAT |
Kullanım Amacı | : | |
Mantar ve mayalara karşı bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5’ in altındaki pH değerlerindedir. |
Ticari İsmi | : | SİTRİK ASİT |
Kimyasal İsmi | : | Sitrik Asit |
Kullanım Amacı | : | |
pH ayarlar, asitlik sağlar, mayhoş tat sağlar, lezzeti arttırır, tatlılığı düşürür, koruyucuların etkinliğini arttırır, reçeller, jeller, jelatin tatlılarında jel gücünü optimize eder, tatlandırıcıları renk bozulması ve kaybolmasından alıkoyar. Enzim/mikroorganizmaları etkisizleştirir. Yağ oksidasyonunu geciktirir. Mayalanma prosesini destekler, renk, tat, lezzet, vitaminleri stabilize eder. |
Ticari İsmi | : | SODYUM BENZOAT |
Kimyasal İsmi | : | Sodyum Benzoat |
Kullanım Amacı | : | |
Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır. |
Ticari İsmi | : | SODYUM BİKARBONAT |
Kimyasal İsmi | : | Sodyum Bikarbonat |
Kullanım Amacı | : | |
Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajan. |
Ticari İsmi | : | SODYUM HİDROKSİT |
Kimyasal İsmi | : | Sodyum Hidroksit |
Kullanım Amacı | : | |
Gıdada toz kakaonun alkalizasyonunda, proteinlerin hidrolize edilmesinde ve invert şeker üretiminde reaksiyonun durdurularak asidin nötralize edilmesinde kullanılmaktadır. |
Ticari İsmi | : | SÜLFÜRİK ASİT |
Kimyasal İsmi | : | Sülfürik Asit |
Kullanım Amacı | : | |
Kuvvetli bir asit olup, gıdalarda asitliği yükseltmek amacıyla kullanılmaktadır. Korozif etkiye sahip olmasına karşın gıdalarda seyreltik çözeltisi şeklinde katıldığı için sağlık açısından olumsuz bir durum oluşmamaktadır. |
Ticari İsmi | : | TARTARİK ASİT |
Kimyasal İsmi | : | Tartarik Asit |
Kullanım Amacı | : | |
Asit düzenleyici ve meyvelerde ve meyvemsi aromalarda lezzet arttırıcı aynı zamanda meyvelerde ve meyve ürünlerinde renk stabilizörü. Peynirlerde antioksidanlarla birlikte sinerjistik ajan olarak renk kayıplarının ve acılaşmanın engellenmesinde kullanmaktadır. |
Ticari İsmi | : | TARTRAZİN |
Kimyasal İsmi | : | Tartrazin |
Kullanım Amacı | : | |
Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür. |
Ticari İsmi | : | ÜRE |
Kimyasal İsmi | : | Üre |
Kullanım Amacı | : | |
Buz yapıcı bozma, alev geciktirici, katalizör, pH kontrolü için, süthane (mandıra) için ve çiftlik hayvanları için protein kaynağı, kafeinin üretiminde ara madde gibi birçok uygulaması bulunmaktadır. |